Stupeň elektrického krytí X4D

Jedním z klíčových aspektů, na které byste měli při výběru těchto zařízení dbát, je jejich odolnost vůči vodě a vlhkosti, která se často vyjadřuje pomocí IP kódů. Mezi tyto kódy patří i označení IP X4D, které může být zásadní pro dlouhodobou spokojenost a bezpečnost při používání.

CO ZNAMENÁ KÓD IP X4D

IP kód (Ingress Protection) je mezinárodní standardní klasifikace, která označuje stupeň ochrany poskytovaný obaly proti pronikání pevných částic a kapalin. Kód IP X4D se specificky vztahuje na ochranu zařízení proti stříkající vodě ze všech směrů a proti pronikání cizích těles menších než 1 mm, což je označeno písmenem "D".

PROČ JE DŮLEŽITÁ OCHRANA PROTI VODĚ?

Ohřívače vody a topná zařízení jsou často instalovány v prostředích, kde jsou vystaveny vlhkosti, jako jsou koupelny, sklepy nebo technické místnosti. V těchto místech může dojít ke kontaktu zařízení s vodními kapkami nebo stříkající vodou, ať už při čištění, povodních, nebo běžném používání. Zařízení s klasifikací IPX4D jsou navržena tak, aby odolala těmto podmínkám bez poškození nebo ovlivnění jejich funkčnosti. 


VÝHODY ZAŘÍZENÍ S IP X4D 

  • Vysoká úroveň ochrany znamená, že riziko elektrického zkratu nebo požáru v důsledku kontaktu s vodou je minimalizováno
  • Dlouhodobá spolehlivost: Zařízení chráněná proti stříkající vodě mají obvykle delší životnost, protože jsou lépe chráněna před korozí a dalšími poškozeními způsobenými vlhkostí. 
  • Všestrannost instalace: Můžete je instalovat v mnoha různých prostředích bez obav z poškození vodou.

Když nakupujete ohřívač vody nebo plynový kotel, je důležité brát v úvahu nejen jeho výkon a cenu, ale také kvalitu a bezpečnostní standardy, jako je IP X4D. Tato ochrana zajistí, že vaše zařízení bude bezpečné a spolehlivé i v náročných podmínkách, což vám umožní mít klid na duši a vyhnout se neočekávaným výdajům na opravy nebo výměnu.